Powrót...

Po kilkunastu miesiącach znikomej aktywności, zdecydowałem, że ponownie zacznę dzielić się z Wami moimi doświadczeniami. Moja nieobecność wynikała z pracy na pełny etat oraz wielu innych zajęć dodatkowych jakie sobie organizowałem. W zasadzie w chwili obecnej nic się nie zmieniło - dalej pracuję na pełny etat i wciąż mam coraz to nowe pomysły na spędzanie wolnego czasu. O tym jak spędzam czas wolny być może kiedyś napiszę. Dziś zapowiedź tego o czym chciałbym Wam pisać.
Otóż od 2 stycznia 2012 roku bez przerwy pracujÄ™ na peÅ‚ny etat. W lipcu 2015 roku zmieniÅ‚em pracodawcÄ™. Co w zwiÄ…zku z tym? Z dat, które wspomniaÅ‚em wynika, że już od ponad 4 lat pracujÄ™ jako 'nie freelancer'. W nastÄ™pnych artykuÅ‚ach bÄ™dÄ™ chciaÅ‚ siÄ™ z Wami podzielić doÅ›wiadczeniami jakie zdobyÅ‚em zarówno pracujÄ…c jako freelancer (do koÅ„ca 2011 roku) oraz jako osoba pracujÄ…ca na etacie (od poczÄ…tku 2012 roku).
Ostatnie lata byÅ‚y bogate w doÅ›wiadzenia. MiaÅ‚em okazjÄ™ pracować jako szary, poczÄ…tkujÄ…cy (wg pracodawcy) programista, który miaÅ‚ wykonywać zlecone mu zadania. W pewnym momencie zostaÅ‚em w pewien sposób doceniony i dostaÅ‚em bardziej ambitny projekt, który realizowaÅ‚em praktycznie samodzielnie pod czujnym okiem doÅ›wiadczonego architekta. Dość szybko zrobiono ze mnie team leadera - kierownika zespoÅ‚u programistów, co również byÅ‚o bardzo ciekawym doÅ›wiadczeniem. We wspomnianym okresie pracowaÅ‚em w technologiach, które byÅ‚y dla mnie naturalne - to znaczy takie, które wykorzystywaÅ‚em intensywnie w trakcie studiów lub w czasie kiedy pracowaÅ‚em jako freelancer. MiaÅ‚em również okazjÄ™ wykorzystywać nowe technologie o których wczeÅ›niej nie sÅ‚yszaÅ‚em ale zostaÅ‚y mi przedstawione przez osoby, które byÅ‚y Å›wiadome w jaki sposób je wykorzystywać. Koniec koÅ„ców miaÅ‚em również okazjÄ™ pracować w technologii, która byÅ‚a dla mnie zupeÅ‚nie nowa i niestety czas jaki zostaÅ‚ przeznaczony na to aby mnie jak i mój zespóÅ‚ w technologiÄ™ wprowadzić byÅ‚ wyjÄ…tkowo krótki - wrÄ™cz znikomy. Co z tego wyszÅ‚o? Wszyscy uczyliÅ›my siÄ™ technologii na żwym organizmie realizujÄ…c prawdziwy i ważny projekt o dość napiÄ™tym harmonogramie. Koniec koÅ„ców wydaje mi siÄ™, że możemy uznać, że projekt zakoÅ„czyÅ‚ siÄ™ sukcesem.
Z tych kilku perspektyw wÅ‚aÅ›nie, chciaÅ‚bym przedstawić Wam moje doÅ›wiadczenia. ArtykuÅ‚y, które bÄ™dÄ™ pisaÅ‚ (przynajmniej na poczÄ…tku) tyczyć bÄ™dÄ… szeroko pojÄ™tej produktywnoÅ›ci, relacji pracownika z kierownikiem, kierownika z pracownikiem, relacji z klientami itp. Drugi aspekt o którym chcÄ™ wspomnieć to bezpieczeÅ„stwo - dlaczego warto używać kluczy publicznych i prywatnych do podpisywania i szyfrowania wiadomoÅ›ci. Na koÅ„cu natomiast chciaÅ‚bym od czasu do czasu napisać w jaki sposób pracujÄ™ na Mac'u. Po wielu latach przekonania, że kupno Maca to konieczność zapÅ‚aty tylko i wyłącznie za jabÅ‚uszko na obudowie zdecydowaÅ‚em siÄ™ wydać trochÄ™ pieniÄ™dzy i sprawdzić jak to jest na prawdÄ™. ZaglÄ…daj tu czasem a poznasz mojÄ… subiektywnÄ… opiniÄ™ o sprzÄ™cie z pod znaku jabÅ‚uszka.
Odsłony: 4462